Met de groei van het internet als het meest geprefereerde medium voor communicatie en zakelijke activiteiten is een nieuw soort internetbedrijven ontstaan. Deze nieuwe pioniers zijn over de hele wereld in een stroomversnelling geraakt en anticiperen op een spectaculaire toename van het aantal klanten dat toegang wil hebben tot het internet en aanverwante diensten. De nieuwe klasse van zakelijke ondernemingen, in de volksmond bekend als Internet Service Providers, waren bezig met het vervullen van de behoeften van de miljoenen internetgebruikers door hen veilige en snelle toegang tot het internet te bieden.

  1. In strikte technische termen is een ISP een onderneming die gebruikers toegang biedt tot het internet en aanverwante diensten. Zij bieden diensten aan zoals de registratie en hosting van domeinnamen voor internetdoorvoer, inbeltoegang tot huurlijnen en collocatie. Meestal rekent een ISP de consument een maandelijks bedrag voor de toegang tot het internet aan op basis van de uren waarop het internet wordt gebruikt.
  2. De klant heeft dan toegang tot het internet, hoewel de snelheid waarmee deze gegevens worden overgedragen sterk varieert afhankelijk van de gebruikte technologie. Ze hebben meestal infrastructuren zoals communicatie-opstellingen, high-end servers en is verbonden met de nationale internet-backbone door middel van gateways met grote bandbreedte en betrouwbare beveiligingsprotocollen.

Welke internet providers kun je gebruiken om snel internet te hebben?

Om de Internet Service Provider te begrijpen, moeten we de internetverbindingsmethoden begrijpen. De internet data transfer snelheid kan over het algemeen worden onderverdeeld in twee categorieën, namelijk dialup en breedband. Voor inbelverbindingen is het gebruik van een telefoonlijn nodig en deze hebben meestal een verbindingssnelheid van 56KBPS of minder. Breedband daarentegen kan zowel ISDN Breedband draadloze toegang,

  • Kabelmodem DSL Satelliet of Ethernet zijn. Breedband biedt altijd internettoegang en varieert in snelheid tussen 64KBPS en 20MBPS. Met de toenemende populariteit van het delen van bestanden en het downloaden van muziek en de algemene vraag naar snellere pagina’s.
  • Er worden verbindingen met een hogere bandbreedte steeds populairder en staan de internet service providers onder druk om te upgraden naar de nieuwste trends om gelijke tred te houden met de groeiende eisen van de klant.
    De rol van de ISP is om diensten te leveren die verder gaan dan alleen internetconnectiviteit, zoals e-mail, webhosting en technische ondersteuning.

Welke manieren kun je toepassen om gebruik te maken van het internet?

De ISP moet alle authenticatie en boekhoudkundige functies uitvoeren die nodig zijn om toegang te verlenen en vervolgens hun gebruikers daarvoor in rekening brengen. De ISP’s hebben verschillende meerlagige opstellingen waarbij kleinere ISP’s betrokken zijn om het rendement van de investering te verhogen en om een geografisch groot netwerk met een hoge capaciteit efficiënt te beheren. Een dergelijk model met een netwerk van kleinere ISP’s als klanten van de grotere ISP’s kan worden ingezet om klanten te bedienen op locaties waar geen enkele ISP internettoegang had kunnen bieden.

  • De Internet Service Providers hebben een aantal testperiodes overleefd, waarbij overheden hun eigen tijd hebben genomen om cruciale beslissingen te nemen met betrekking tot bandbreedte en andere internetgerelateerde zaken. Het commerciële gebruik van het internet begon in het begin van de jaren negentig.

Verbinding maken met het internet bleek in het begin een behoorlijke uitdaging

Gebruikers moesten zelf uitzoeken hoe ze een inbelverbinding konden maken met behulp van de vroege versies van Windows. Toen het internet in een stroomversnelling kwam, begon de technologie zich te ontwikkelen. Snellere verbindingen en eenvoudigere software werden beschikbaar. V.90 die downloadsnelheden tot 56k of 56.000bps bracht, werd in 1998 ontwikkeld. Grotere bedrijven, begonnen met het aanbieden van internetdiensten.