Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt u als een klant of een derde partij gewond raakt of als hun eigendommen in uw bedrijfspand worden beschadigd, of als u of een van uw werknemers iemand verwondt of hun eigendommen beschadigt tijdens een werkgerelateerde taak. Een klant struikelt bijvoorbeeld over een stuk los tapijt, breekt haar pols en eist dat u haar medische kosten betaalt. Of u gooit iemands koffie over zijn computer en hij klaagt u aan voor de vervangingskosten, of uw werknemer schraapt iemands auto tijdens het bezorgen. De kosten kunnen extreem hoog zijn, maar de aansprakelijkheidsverzekering zal ze waarschijnlijk betalen. U kunt een aansprakelijkheidsverzekering, AOV en BAV voor kleine bedrijven beschouwen als vergelijkbaar met een autoverzekering met een minimale dekking voor uw auto.

Aansprakelijkheidsverzekering vs. algemene aansprakelijkheidsverzekering

Er is veel verwarring over de verschillen tussen de algemene aansprakelijkheidsverzekering – ook wel GL genoemd, of als een uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering – en een aansprakelijkheidsverzekering.

Algemene aansprakelijkheid is een allesomvattende verzekeringsbundel die geweldig is voor veel bedrijven. Het omvat meestal:

Openbare aansprakelijkheidsverzekering

Intellectuele eigendomsverzekering, die uw juridische kosten en financiële afwikkeling dekt als u bijvoorbeeld wordt aangeklaagd voor het gebruik van iemands Instagram-foto

Schade aan eigendom

Medische kosten

Bescherming tegen claims van werknemers, leveranciers of anderen

De aansprakelijkheidsverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering omvatten geen arbeidsongevallenverzekering of enige vorm van verzekering voor als uw werknemer gewond raakt op het werk, of voor verwondingen of schade aan u. Ze omvatten ook geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering of apparatuur- of eigendomsverzekering.

Het is niet verrassend dat de kosten van de aansprakelijkheidsverzekering lager zijn dan de algemene aansprakelijkheidsverzekering. Als u niet alle dekking nodig heeft die onder de algemene aansprakelijkheid valt, kunt u er twee keer over nadenken om de extra maandelijks te betalen.